Wędzenie to wypróbowana metoda, dzięki której możemy nadać przetworom mięsnym a także rybom, wyjątkowego smaku i aromatu. Produkty wędzone są również doskonałym sposobem na pełen witamin, wyśmienity a przede wszystkim pozbawiony sztucznych dodatków posiłek. Jak odpowiednio przygotować się do wędzenia potraw i w jakiej temperaturze należy wędzić poszczególne produkty?
Mięso
Wędzenie przetworów mięsnych zazwyczaj odbywa się dwoma metodami – na zimno lub na ciepło. Każdą z nich charakteryzuje przede wszystkim inna temperatura. W zależności od tego jaką metodę wybierzemy, powinniśmy:
- decydując się na sposób wędzenia na ciepło, wybieramy jednocześnie krótszy czas realizacji. Wędzenie dymem na ciepło trwa bowiem od pół godziny do max dwóch godzin zegarowych i przebiega w temperaturze od około 22 do max 45 stopni celsjusza.
- gdy zdecydujemy się na sposób wędzenia na zimno, powinniśmy być przygotowani na dłuższy proces, niż w przypadku wędzenia na gorąco. Wędzenie na zimno odbywa się w temperaturze od 10 do maksymalnie 30 stopni. Proces wędzenia na zimno wymaga również większej ilości czasu, ponieważ ta metoda wędzenia może trwać nawet kilka dni.
Każdy z wymienionych wyżej procesów musi być również wykonywany w prawidłowej wilgotności.
Ryby
Wędzone ryby są przysmakiem które serwowane jest nie tylko w terenach nadmorskich. Wiele ludzi podejmuje decyzję o wędzeniu ryb w samodzielnie zbudowanych wędzarniach. Proces wędzenia ryb jest bardzo podobny, do wyżej opisanego wędzenia mięsa. Spoosby również są dwa: na zimno albo na ciepło. W trakcie wędzenia na zimno, powinniśmy pamiętać, aby temperatura podczas wszystkich etapów nie przekroczyła 44-55 stopni. Jest to prawidłowa temperatura, dzięki której uzyskamy odpowiedni efekt.
W jaki sposób zbudować własną wędzarnie
Zbudowanie domowej wędzarni jest zaskakująco łatwe. Należy przygotować przede wszystkim drewno, którego mamy zamiar użyć w celu wędzenia produktów. Sposobów na przygotowanie wędzarni jest wiele, dobór odpowiedniej jest zależny od tego, w jaki sposób mamy zamiar wędzić i jaki nakład finansowy chcemy przeznaczyć na ten cel. Nieodłącznym elementem są drzwiczki do wędzarni, które są bardzo istotne w procesie utrzymania prawidłowej temperatury oraz odpowiedniej ilości dymu.