Kaszuby zdają się być niezwykłym miejscem w skali Polski. Region od wieków kultywuje swoje tradycje. Dotyczy to zarówno kwestii kulturowych, jak i językowych. Język kaszubski jest jednym z prawnie uznawanych przez ustawę zasadniczą językim mniejszości narodowej.
Zamieszkujący północną część Polski mieszkańcy Kaszub mogą się także pochwalić swoją własną kuchnią. Kościerzyna – stolica Kaszub to w opozycji do wielu miejscowości nie jedynie pizza i burgery. Kuchnia regionalna w Kościerzynie, której można tu spróbować, zalicza się do tych, obok których nie można przejść niezwróciwszy na nią uwagi.
Kulinarne Kaszuby – co oferują?
Jak wiele kuchni regionalnych, kuchnia kaszubska mocno złączona jest z rytmem życia Kaszubów. Znaczy to, że wpływ mają na nią pory roku oraz owoce, które wypuści ziemia.
Od dekad mieszkańcy regionu zajmowali się pracami polowymi i rybołówstwem. Dzięki temu naczelne przysmaki w tej kuchni opierają się na rybach, drobiu i świeżych warzywach.
Kościerzyna i okolice to także stosunkowo mocno zalesione tereny. Powoduje to, że popularne są tu też dziczyzna, grzyby i leśne owoce. Lokalna ludność z pokolenia na pokolenie przekazują sobie wiedzę na temat zdobywania, gromadzenia i co najważniejsze przygotowywania miejscowych darów ziemi.
Odpowiednio wybrana restauracja w mieście Kościerzyna zapewni nam prawdziwą ucztę. Podobnie jak w innych miejscach można tu spotkać w menu dania takiej jak pizza i burgery. Będąc tu warto jednak postawić na na rodzimą kuchnię.
Lokalna kultura i kuchnia – kaszubska restauracja w Kościerzynie
Wizyta na Kaszubach to obowiązkowe odwiedziny w jednym z licznych tutejszych borów. Jest tu ich ogrom. Szum drzew daje ukojenie, klimatu dodają im występujące co jakiś czas jeziorka. Są to podręcznikowe okolice na zżycie się z naturą i naładowanie baterii.
Będąc tu warto choć częściowo zapoznać się z tutejszą kulturą i tradycją. Bogate zdobnictwo, charakterystyczny język i przyciągające uwagę stroje ludowe to tylko część kaszubskich atrakcji.
Wakacje to świeta okazja do stestowania lokalnych wyrobów. Kościerzyna jest miastem, w którym co druga restauracja oferuje miejscowe frykasy.
Szczególnie popularne dania, które produkuje kuchnia kaszubska to swojskie wędliny czy przetwory rybne. Szukając informacji na ten temat, wielu ekspertów poleca pierogi z dorszem. Zupa rybna również cieszy się tu popularnością – jest gęsta i wyrazista w smaku.
Opróćz tego lokalni mieszkańcy oferują różnego typu wariacje najpopularniejszych dań z kuchni europejskiej. Można zjeść burgery z lokalnymi składnikami. Pizza z darami kaszubskiej ziemi także jest tu spotykana. Także wszelkiej maści ryże czy makarony miejscowi kucharze serwują z grzybami z tutejszych lasów.
Gdy na mapie naszej wyprawy występuje się Kościerzyna i okolice warto uprzednio zrobić research. Często przeczesując bogatą(ej) bazy noclegową(ej) można znaleźć perełki.
Jeśli chcemy na prawdę poznać ten naród dobrym pomysłem są gospodarstwa agroturystyczne. To właśnie w takich miejscach kuchnia kaszubska i kultura najmocniej zapuściły swe korzenie.